NL / EN

Herkomst

Panama

 
 

Producten
Watermeloenen en ananas

Leveranciers
Global Foods en Fyffes

Inwoners
2011: 3,6 mln. (EU: 503,5 mln.)

BNP in US$
2011: 27 mld. (EU: 17.584 mld.)

BNP, groei (jaarlijks in %)
2011: 10,6 (EU: 1,5)

BNP per hoofd (US$)
2011: 7.498 (EU: 34.923)

Agricultuur, bijdrage BNP (in %)
2011: 4,0 (EU: 1,5)

 

Panama is vooral bekend door het Panamakanaal, de belangrijkste verbinding tussen de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan. Ongeveer de helft van het totale landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw. Belangrijke exportproducten voor Panama zijn vis, bananen en goud, waarbij landbouw in combinatie met visserij goed is voor 60% van de export.

Het klimaat in Panama is tropisch en zeer vochtig met een droge periode tussen januari en mei. Total Produce B.V. is actief in Panama en importeert ananas en watermeloenen. De productiegebieden voor ananas zijn geconcentreerd in het midden van het land in de buurt van het Panamakanaal. Watermeloenen worden voornamelijk geproduceerd niet ver ten westen van Panama Stad. 

Total Produce B.V. importeert ananas van Fyffes en watermeloenen van Global Foods Ltd. Panama werkt op dit moment druk aan het verbreden van het Panamakanaal, waardoor vanaf 2014 de grootste schepen ter wereld de verbinding tussen de twee oceanen kunnen maken. Deze verbreding zal de economische expansie van het land verder stimuleren.

De keuze voor Total Produce B.V. om met producenten uit Panama samen te werken, is ingegeven door het feit dat daarmee gedurende het Europese contraseizoen de aanvoer van watermeloenen gegarandeerd kan worden. Voor de ananas betekent dit dat samen met Costa Rica, constante kwaliteit en volumes jaarrond geboden kunnen worden.